Helder, Lijst Groot Montferland en PvdA hebben de leiding in het formatieproces in de gemeente Montferland stevig in handen gepakt. De huidige oppositiepartijen hebben gezamenlijk een meerderheid en presenteerden maandagavond een basisdocument aan de politiek en de inwoners.
“Voor ons was het heel snel duidelijk dat we met z’n drieën verder wilden gaan”, geeft lijsttrekker Rob Mos van Helder aan. “Alle andere aftastende gesprekken hebben dan niet zoveel zin.” Helder was met vijf zetels de grote winnaar bij de verkiezingen. Samen met Lijst Groot Montferland (5) en de PvdA (3) heeft de huidige oppositie een meerderheid, maar het CDA bleef ondanks een verlies met zes zetels de grootste partij. “Ik voel me wel een beetje gepasseerd”, geeft CDA-lijsttrekker Karlijn Looman aan over de stap van de drie partijen. “Maar aan de andere kant zijn we een partij die verantwoordelijkheid wil nemen en die constructief gaat meewerken.”
In een basisdocument van zeven pagina’s schetsen de drie partijen hun visie, waarbij ze zaken zoveel mogelijk raadsbreed willen oppakken. “Het is echt een uitnodigend document”, zegt Mos. “Het is slechts wat wij hebben bedacht en we nodigen anderen graag uit om daarover in gesprek te gaan.” In het document staat onder meer beschreven dat DocksNLD2 niet ontwikkeld wordt als logistiek bedrijventerrein. De onderwerpen zijn volgens de Helder-lijsttrekker niet in beton gegoten: “Dat willen we juist niet, we willen in gesprek gaan.”
Uit het document blijkt dat de drie partijen voor toeristisch beleid weer toenadering willen zoeken tot de Achterhoek. Ook moet er na de sluiting van De Hoevert een overdekte zwemvoorziening terugkeren in Didam die ‘duurzaam, energieneutraal en betaalbaar is’. Bezuinigingen op kunst en cultuur en culturele- en welzijnsinstellingen worden uitgesloten, terwijl dorps- en buurthuizen meer moeten worden gebruikt. Een financiële onderbouwing voor de plannen volgt later, na eventuele vaststelling van het document door de raad.
Informateur Bert Berghoef voert de komende tijd gesprekken met alle lijsttrekkers, waarna er een advies komt voor een coalitie. “Er zijn vanavond mogelijkheden genoemd voor een raadsbreed akkoord”, zegt Berghoef. “Al dat soort dingen moet je zorgvuldig naast elkaar leggen. Vervolgens is het de bedoeling dat er inhoudelijk een groep fracties opstaat die zegt dat zij de verantwoordelijkheid de komende vier jaar willen dragen. Dat is onafhankelijk van het basisdocument.”