Het paasvuur in Meddo zal in 2023 voor de laatste keer worden ontstoken. De organisatoren van het Vuurfestival, waar het paasvuur onder valt, zien door toenemende stikstofregels geen andere mogelijkheid het vreugdevuur nog langer te organiseren. “Na de kleine editie van afgelopen jaar, zonder paasvuur vanwege de coronamaatregelen, waren er al plannen om wellicht te stoppen in 2023”, zegt Roy Heessen namens de organisatie tegen Omroep Gelderland. “Echter heeft dit wel een versnelling genomen naarmate het stikstofverhaal meer en meer in beeld kwam.”

Het paasvuur in Meddo ligt namelijk vlakbij het Natura2000-gebied het Korenburgerveen. Binnen een cirkel van vier kilometer van het Natura2000-gebied is een natuurvergunning nodig. “Op grond van de Wet natuurbescherming mag een evenement geen negatief effect hebben, zoals het uitstoten van stikstof, op de Natura 2000-gebieden”, laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten. “De provincie gaat hierop handhaven.” Volgens de organisatie van het paasvuur in Meddo hoefde het evenement nooit te voldoen aan de nieuwe stikstofregels, omdat de traditie voor 2004 is gestart. “Het lijkt er echter nu op dat de provincie toch andere wetten en regels gaat bedenken waardoor dit mogelijk vervalt”, aldus Heessen.

De organisatie wil zich tot het uiterste inzetten om te kijken of het paasvuur toch nog voor de laatste keer in het weekend van 8 en 9 april georganiseerd kan worden. “Samen met de gemeente Winterswijk gaan we kijken wat er mogelijk is”, zegt Heessen. Begin december zal er een overleg plaatsvinden tussen de gemeente en de provincie Gelderland om de spelregels helder te krijgen. “Als ons paasvuur daarvoor 500 meter moet verplaatsen of moet verhuizen naar de andere kant van het dorp, doen we dat”, zegt Heessen.

© Foto: Vuurfestival Meddo