© Foto: REGIO8

Tijdens de Europese verkiezingen zijn de PVV en de BBB de grote winnaars geworden in de Achterhoek. GroenLinks-PvdA, de partij die landelijk het grootste werd, kreeg ook de meeste stemmen in Doetinchem, Lochem en Winterswijk.

Waar de PVV tijdens de vorige verkiezingen geen grote rol speelde, zijn ze deze keer samen met de BBB de grote winnaars geworden in de Achterhoek. De partij van Geert Wilders werd de grootste in Oude IJsselstreek en Montferland, terwijl de BBB van Caroline van der Plas de grootste werd in plattelandsgemeenten Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. Voor de BBB was het de eerste keer dat ze meededen bij de Europese verkiezingen.

In Doetinchem, Winterswijk en Lochem is de combineerde partij GroenLinks-PvdA de grootste geworden, ondanks een fors verlies ten opzichte van de vorige verkiezingen. In Aalten wist het CDA de grootste te blijven. De christendemocraten waren in 2019 ook de grootste in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre, dit jaar verloren ze daar flink.

In alle Achterhoekse gemeenten lag het opkomstpercentage hoger dan tijdens de Europese verkiezingen in 2019. In Bronckhorst gingen de meeste mensen stemmen, maar liefst 55% van de inwoners. Montferland scoorde het laagst, daar gingen 44,4% van de inwoners naar de stembussen. Oude IJsselstreek (44,9%) en Doetinchem (44,5%) bleven daar net boven.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8