© Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Meer dan tweeduizend basisschoolkinderen in de Achterhoek leerden afgelopen maanden een ‘betjen plat praoten’ tijdens een Wiesneus-les op school. In het bijbehorende tijdschrift konden puzzels worden gemaakt, met als ‘pries’ een tablet. De winnaars, Senn Wisman van IKC De Bosmark in Dinxperlo en Kathy Geuting van basisschool de Borckeshof in Breedenbroek werden maandagmorgen op school verrast door Femia Siero en Diana Abbink van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, initiator van de Wiesneus-lessen.

Senn Wisman stuurde de goede oplossing van de diagrampuzzel in het Wiesneus-tijdschrift in. Maandagmorgen kreeg hij, te midden van zijn hele klas, zijn prijs overhandigd door Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Ook streektaalfunctionaris Diana Abbink was erbij. Extra leuk is dat zij op zowel de school van Senn, ICK De Bosmark in Dinxperlo als op de school van Kathy, De Borckeshof in Breedenbroek, de Wiesneus-les had gegeven.

De Wiesneus-lessen werden dit jaar afgetrapt op SBO Diekmaat in Neede begin maart en eind juni vonden de laatste lessen plaats op scholen in Zelhem en Hengelo. Ruim tweeduizend basisschoolkinderen kwamen zo een uur lang in aanraking met de Nedersaksische streektaal die in de Achterhoek wordt gesproken. Belangrijk, want als jongeren de streektaal niet meer leren spreken, gaat deze verloren. Het was het zevende jaar op rij dat de Wiesneus-lessen werden gegeven in de Achterhoek.

Volgend jaar worden er uiteraard weer Wiesneus-lessen gegeven. Deze zijn bedoeld voor de groepen 5 en 6. Basisscholen kunnen zich hier kosteloos voor opgeven via de Bibliotheek in hun gemeente. Voor de onder- en bovenbouw zijn er via ECAL andere lespakketten beschikbaar.