© Foto: Ettens Belang (archief)

Het college van B&W van de gemeente Oude IJsselstreek wil meewerken aan de transformatie van de St. Martinuskerk in Etten naar een Multifunctioneel en Cultureel Centrum (MECC) en bepaalde horeca-activiteiten. De stichting Erfgoed Martinuskerk Etten heeft een verzoek voor deze ontwikkeling ingediend bij de gemeente.

De stichting wil de kerk, een rijksmonument, een nieuwe, toekomstbestendige invulling geven. Ze wil de sociale en maatschappelijke functie behouden in een nieuwe vorm. Door het concentreren van diverse sociale- en maatschappelijke functies draagt de kerk straks bij aan de leefbaarheid van Etten. De beslissing is genomen na zorgvuldige overwegingen van verschillende belangen. Tijdens twee informatiebijeenkomsten bleek dat het verenigingsleven in Etten de ontwikkeling ondersteunt. De St. Martinuskerk is van oudsher een centrale ontmoetingsplek in Etten. Met het realiseren van een “MECC” blijft deze traditie voortleven.

Het verenigingsleven kan straks gebruik maken van de nieuwe locatie. De stichting werkt het plan nu verder uit, waarbij ze alle relevante omgevingsaspecten zorgvuldig zal afwegen. De stichting kijkt ook naar de mogelijkheden voor een terras aan de oostzijde van de kerk. De transformatie start, zodra de St. Martinuskerk in 2024 uit de eredienst is onttrokken.

De gemeente kijkt uit naar de realisatie van dit ambitieuze project. Het kan een waardevolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid en het culturele leven van Etten. Met de transformatie van de St. Martinuskerk naar een Multifunctioneel en Cultureel Centrum wordt een belangrijke stap gezet naar een bloeiende toekomst voor dit historische gebouw en de gemeenschap.