Steeds minder mensen doen vrijwilligerswerk. Dat bleek deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar zei 39 procent van de ondervraagden zich in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging, en in 2020 44 procent. Tien jaar geleden was dat nog 51 procent. Ook in Gelderland staat het vrijwilligerspotentieel onder druk, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

Vooral mensen tussen de 15 en 35 jaar en 75-plussers werden in 2021 minder vaak dan het jaar ervoor als vrijwilliger ingezet. In de oudste leeftijdsgroep had in 2021 27 procent aan vrijwilligerswerk gedaan, een jaar eerder was dat 35 procent. De leeftijdsgroep 35 tot 55 jaar kende altijd het grootste aandeel vrijwilligers. In 2019 was dat nog rond de 55 procent, maar in 2021 is het afgenomen naar rond de 45 procent.

Bij voetbalvereniging Doetinchem is Iwan Schoppema voorzitter. Hij werd het een beetje tegen wil en dank. “Ik was trainer en ze zochten iemand om het bestuur te kunnen verjongen. Ik zou worden ingewerkt door de vorige voorzitter maar die viel weg door ziekte”, legt Schoppema uit. “Er is veel vergrijzing, de ouderen komen wel, maar jongeren willen gewoon geld hebben. Jongeren die bardiensten draaien geven we nu een bioscoopbon. De penningmeester en ik hebben dat geregeld.”

© Foto: RTV Ideaal (archief)