© Foto: RTV Ideaal / Nicole Arendsen

Bij het opbouwen van een nieuwe brug over het kanaal in Lochem is woensdagochtend een zeer ernstig ongeval gebeurd. Twee personen kwamen om het leven nadat een boog van de nieuwe oversteek tientallen meters naar beneden viel. Twee anderen zijn gewond geraakt.

“Het moest eigenlijk een feestelijke dag worden, de vier bogen van de brug zouden in elkaar gezet worden”, zegt Nieke Hoitink, verslaggever van De Stentor, die vanuit die rol aanwezig was bij het persmoment dat donderdagochtend werd georganiseerd. “Maar toen ging ineens alles mis. Ik weet niet waar het begon, maar de hele boog begon te zwieren en te bewegen. Bouwvakkers renden weg om de boog te ontwijken”, zegt ze.

Projectleider Max Schurink zag het ongeval ook gebeuren, zegt hij bij Omroep Gelderland: “Een boog die omhoog gehesen werd, is uit de stroppen naar beneden gevallen. We weten nog niet wat er precies gebeurd is, maar dit is een zeer ernstig ongeval. Ik vind dit heel dramatisch wat er gebeurd is.” Hij geeft aan dat zijn eerste gedachten ook uitgaan naar de slachtoffers.

“Na de gebeurtenis was het even op zo’n rare manier stil. Iedereen die het zag keek elkaar in shock aan. We dachten echt even: ‘Wat is dit? Is dit echt?’”, zegt Hoitink. Ze is, net als de vele ooggetuigen onder de indruk. “Voor het ongeluk stonden er ook mensen op de toren, die zag ik daarna niet meer. Mensen naast me zeiden dat ze gevallen waren. Ik wist het eigenlijk wel, maar kon het niet geloven.”

Een van de dodelijke slachtoffers moet uiteindelijk door een gespecialiseerd team worden geborgen. Aan het einde van de middag was dit nog niet gebeurd. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wil niet vooruitlopen op de schuldvraag. “Ik kan er helaas verder niks over zeggen. Er zal eerst onderzoek moeten worden gedaan naar hoe het brugdeel uit de kabels is gevallen”, aldus woordvoerder Marijke Winkeler.

In een bericht op X reageert minister-president Mark Rutte op de situatie: “Tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8