Preteen girl tries e-cigarette under the influence of her friend.

Vapen wordt, volgens de GGD, onder kinderen, jongeren en jongvolwassenen steeds populairder, ook in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Er is op het moment veel te doen over het gebruik van E-sigaretten, ook wel “vapen’ genoemd. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Kinderen kunnen er in twee tot 3 dagen verslaafd aan raken. Er zijn veel verschillende smaken e-sigaretten, waardoor de drempel om te beginnen voor jongeren lager is geworden.

Met een E-sigaret inhaleer je een damp. In deze damp zitten allerlei bekende maar ook onbekende chemische stoffen. De belangrijkste stof in E-sigaretten is nicotine. Daarnaast voegen fabrikanten allerlei chemische smaakjes toe om het extra lekker te maken. De vrolijk gekleurde Vapes zijn pennen met fruitige geuren en smaken, waarmee je elektronisch rookt. Die smaken zijn niet verslavend maar bedoeld om het product nog aantrekkelijker te maken. E-sigaretten produceren in tegenstelling tot gewone sigaretten geen teer of roet, maar er zijn ook veel overeenkomsten. “De damp van een e-sigaret bevat net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM.

Het vapen kan leiden tot onder andere irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s, want nicotine blijft nog altijd erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en regelmatig gebruik, is nog niet bekend. Kinderen kunnen door het gebruik van de e-sigaretten misselijk worden, overgeven of hebben hoofdpijn. Kijk voor meer informatie en advies over vapen op de website www.helderopvoeden.nl.

© Foto: GGD Noord- en Oost-Gelderland