Bronckhorst wil de kaders verruimen voor het toevoegen van woningen in het buitengebied. Volgens de gemeente is dat nodig om onder meer vrijkomende boerenbedrijven in te vullen, inwoners kregen de afgelopen jaren geen ruimte voor onder meer woningsplitsing.

“Er spelen een aantal ontwikkelingen en trends waar wij in ons woonbeleid rekening mee willen houden”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Daarbij gaat het, naast vrijkomende boerenbedrijven, om de zoektocht naar locaties voor nieuwe bedrijven en de energietransitie. Ook plannen die eerder zijn afgewezen, kunnen opnieuw worden bekeken. Bronckhorst laat weten de kwaliteit van het landschap en het buitengebied te willen behouden en te versterken met de nieuwe kaders: “Hieruit zal blijken in welke gevallen wij wel of geen medewerking verlenen aan woningbouw en onder welke voorwaarden.”

Volgens de gemeente zijn er sinds 2019 veel woningbouwplannen ingediend. Zo wilde de familie Meiland een boerderij aan de Aaltenseweg in Hengelo ‘splitsen’ in twee woningen. Voordat er sprake is van de verruiming, komt de bal eerst bij de gemeenteraad te liggen, benadrukt een woordvoerder: “Voor oude én nieuwe woningbouwinitiatieven in het buitengebied geldt dat de gemeenteraad eerst moet instemmen met het voorstel over de verruiming van mogelijkheden voor wonen in het buitengebied, voordat we hier uitsluitsel over kunnen geven.”

Voor de familie Meiland lijkt de mogelijke verruiming een hard gelag, aangezien ze vertrokken nadat ze hun plannen niet konden verwezenlijken. “Een heel goed idee”, laat Erica Meiland weten in reactie op de plannen van de gemeente. De familie was volgens haar niet op de hoogte van het voornemen. “Dit is nooit gemeld”, aldus Erica, die een eventueel terugverhuizen naar Bronckhorst niet ziet zitten. “Wij voelen ons helemaal thuis in Noordwijk maar denken nog regelmatig aan de mooie omgeving van de Achterhoek.”

Bronckhorst benadrukt dat de plannen van de familie destijds niet overeen kwamen met de kaders. “De woonsituatie van de familie strookte niet met ons beleid”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “De familie heeft zelf de keus gemaakt om te verhuizen.” Op verdere vragen over de situatie van de familie Meiland wil de gemeente niet reageren: “Wij gaan verder niet in op individuele casussen.”

Foto: REGIO8 (archief)