Na twee jaar heeft VVD’er Erik Haverkort nog geen genoeg van politiek Den Haag. Woningbouw en de A18 staan hoog op het wensenlijstje van de inwoner van Eefde, die uitgaansgelegenheid De Radstake bij Varsseveld als sprekende locatie ziet.

“Dit is een fantastische plek in de Achterhoek, wat mij betreft om drie redenen”, zegt Haverkort. “Ten eerste omdat hier een geweldig horecabedrijf staat dat al generaties meegaat. Ten tweede, als je hier om je heen kijkt zie je ons fantastische coulisselandschap. En, wat ik mooi vind, is dat je hier goed ziet wat de uitdagingen voor de toekomst zijn. We zitten hier langs de N18, dat moet natuurlijk een snelweg A18 worden. Als wij ook op lange termijn onze regio voldoende bereikbaar willen houden, dan moet die A18 hier gewoon komen.”

De stikstofproblematiek ten spijt, blijft een snelweg met tunnels voor fietsers en voetgangers een speerpunt voor Haverkort. Ook de VVD-leus ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ gaat wat hem betreft ook op, in de Achterhoek nog wel meer dan in de Randstad. “Op lange termijn is het hier veiliger bouwen dan in de drassigheid in het westen van het land, waar je onder het zeeniveau zit”, zegt Haverkort, die het als noodzaak ziet voor de leefbaarheid. “De kernen zullen moeten worden uitgebreid met voldoende woningen zodat de medewerkers van bedrijven er kunnen werken.”

Met zijn 37e plek op de kieslijst heeft Haverkort alle hoop op een nieuwe periode in de Tweede Kamer. Voor zijn overstap naar Den Haag was hij jarenlang gemeenteraadslid in Lochem, van 2018 tot 2021 was hij daar fractievoorzitter van de VVD. Mocht hij niet in de Tweede Kamer komen, sluit hij een terugkeer niet uit, hoewel hij vindt dat de huidige fractie het ook prima doet. “Gemeentepolitiek is wel een van de fantastische dingen die ik heb mogen doen”, zegt Haverkort. “Maar als ik onverhoopt niet wordt herkozen, ga ik eerst maar eens op vakantie.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8