Een windhoos is donderdagochtend over camping De Betteld bij Zelhem getrokken. Hoewel niemand gewond is geraakt, is er wel de nodige schade ontstaan aan onder meer chalets en een auto.

“Het was tussen acht uur en half negen en het begon helemaal te trillen”, vertelt campinggast Willem Tukker tegenover REGIO8. Hij zat op dat moment in zijn chalet: “Op een gegeven moment kwam er een windhoos langs en ik zag de bomen achter mijn chalet afbreken. Dat ging met enorm veel geweld.” Ook eigenaar Gerhard Hobelman zag dat het goed mis was. “Ik zat in mijn kantoor te werken en zag op een gegeven moment bladeren en takken over het dak heen waaien”, vertelt Hobelman. “Ik zag de bomen heen en weer zwiepen en dacht dit is wel windkracht tien. Ik wist niet wat me overkwam.” Hobelman ging gewoon weer aan het werk totdat hij berichtjes binnen kreeg van verontruste campinggasten. “Ik kon natuurlijk ook wel nagaan dat er schade was.” Gerhard maakte meteen een ronde over de camping om de schade op te nemen, en kwam onderweg van alles tegen. “Een stuk of twintig bomen waarvan de takken eraf waren of ontworteld, ruim vijf voortenten kapot gewaaid, een auto en een chalet zijn onder een boom gekomen en een caravan is gewoon door de wind opgepakt en verplaatst”, aldus Hobelman.

De campinggasten gingen meteen met elkaar aan de slag om een deel van de schade op te ruimen. “Dat is ook wel typerend voor camping De Betteld”, zegt campinggast Tukker. “Iedereen staat voor elkaar klaar. Je wil gewoon de mensen helpen die schade hebben. Dat geeft een goed gevoel om met elkaar te kunnen doen. De campingeigenaar is blij dat ondanks de schade niemand gewond is geraakt. “Het had best kunnen gebeuren dat een boom op een chalet valt, dwars door het dak heen”, zegt Hobelman. “Als er net een familie zit te ontbijten, dan kan zo’n enorme boomstam natuurlijk wel veel letsel veroorzaken.” Hobelman is blij dat persoonlijk letsel is voorkomen. “De dankbaarheid overheerst.”

Foto: REGIO8