Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Nederlandse vlag hangt halfstok en om 20:00 uur is het 2 minuten stil. Ook in de gemeente Bronckhorst wordt er op 4 mei stil gestaan bij de slachtoffers.

Hummelo, Drempt en Keppel:
In Hummelo, Keppel en Drempt worden jaarlijks alle Nederlandse slachtoffers herdacht. Dit gebeurt op 2 mooie plekken. Vanaf 19:15 uur is er een korte herdenking op het fraai gelegen kerkhof in Hummelo (Zelhemseweg 4, net buiten de bebouwde kom) bij de graven van 5 jonge piloten uit Engeland en Nieuw-Zeeland die hier omkwamen. Samen met enkele leerlingen van de basisscholen, een vertegenwoordiger van de veteranen en alle belangstellenden worden bloemen bij de graven gelegd en wordt er herdacht. Dit in de vorm van informatie over de piloten en gedichten van de leerlingen. Nadien is er een ceremonie bij het oorlogsmonument aan de Monumentenweg in Hoog Keppel (tegenover de parkeerplaats van de sporthal en het zwembad). Om 20:00 uur wordt er 2 minuten stilte gegouden. Daarna is er muziek van de muziekvereniging en teksten van de leerlingen, een inwoner en het 4 mei Comité Hummelo Keppel Drempt.

Halle:
Halle’s Belang organiseert op donderdag 4 mei a.s. weer de jaarlijkse dodenherdenking in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur. Kinderen van de Dorpsschool Halle werken mee aan de herdenking. Met gedichten, orgelspel en andere muziek wordt er uitdrukking gegeven aan het feit dat- en waarom het goed is de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Voor onze vrijheid gingen toen, 78 jaar en langer geleden, velen door het vuur. Na afloop van de bijeenkomst in de kerk lopen de aanwezigen gezamenlijk naar de begraafplaats. Daar wordt, bij het oorlogsmonument voor de zes Engelse piloten die in 1940 tijdens een luchtgevecht boven Halle zijn omgekomen, een krans gelegd. Na de kranslegging wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden waarna het Signaal Taptoe zal klinken. Halle’s Belang heet belangstellenden van harte welkom bij de herdenking.

Toldijk en Steenderen:
Het 4 mei comité, onderdeel van de Stichting Oranje comité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk, organiseert de dodenherdenking in Steenderen. Het thema is dit jaar ‘Leven met oorlog’. Een aantal kinderen van de basisscholen en muziekvereniging Nieuw Leven verlenen ook hun medewerking. Op 4 mei om 19.30 uur verzamelen bij het monument bij het Aviko kantoor, het voormalige gemeentehuis. Dit monument is ter nagedachtenis van de gefusilleerde verzetsmensen, de heren Besselink en Agterkamp en de heer Beijer die gesneuveld is in Nederlands Indië.

Zelhem:
Op 4 mei wordt er in Zelhem ook weer herdacht. Om 19:15 uur begint het programma in de Lambertikerk om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Er is onder meer samenzang, voordrachten, orgelspel en net voor de klok van 20:00 uur de Taptoe, daarna 2 minuten stilte. Na de stilte vertrekt de stille tocht richting de begraafplaats. RTV Ideaal zal de Dodenherdenking van Zelhem rechtstreeks uitzenden via IdeaalTV, Radio Ideaal en Ideaal Plus.

Ook in de gemeente Lochem wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op de website van de gemeente is te lezen waar er herdenkingen zijn.

© Foto: 4 mei Comité DHK