Op een tandemfiets de gigantische Mont Ventoux beklimmen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de spierziekte ALS. Doetinchemmer Paul van den Ban (zelf ALS-patient) wil dit doel gaan bereiken samen met zijn fietsvriend Jan Föllings en een groep van vrienden, familie en oud-collega’s tijdens de Tour du ALS. Samen zullen zij de beklimming van de Mont Ventoux aangaan en zich inzetten voor hetzelfde doel: een toekomst zonder ALS. Voor Paul en Jan is het tweede keer dat zij meedoen met de Tour du ALS.

De progressieve spierziekte ALS is één van de ernstigste aandoeningen van het zenuwstelsel. Geen enkele patiënt overleeft de diagnose. Zolang er geen medicijn is, wordt ALS-patiënten elk perspectief ontnomen. Een medicijn vinden voor ALS moet daarom alle prioriteit krijgen. Daarvoor is geld nodig, veel geld. Op donderdag 8 juni 2023 beklimmen vele honderden mensen tijdens de 11e editie van Tour du ALS de Mont Ventoux om ALS de wereld uit te trappen. Met de opbrengst van Tour du ALS financiert Stichting ALS Nederland wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS.

In het voorjaar van 2018 werd bij Paul de ziekte vastgesteld. Bij ALS vallen de spieren één voor één uit.” Het is een vreselijke ziekte die na de eerste diagnose alleen maar meer verslechtering brengt”, legt Paul uit. “Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Een slopend proces, zonder genezing. Een oneerlijke ziekte.”

Paul van den Ban roept alle mensen op om zijn doel te steunen door een donatie te doen via zijn persoonlijke actiepagina. Elke bijdrage, groot of klein, kan een verschil maken in de strijd tegen ALS. “Ik wil iedereen die mij steunt alvast bedanken voor hun vrijgevigheid en steun”, aldus Paul van den Ban. “Samen kunnen we een verschil maken in de strijd tegen deze slopende ziekte.” Een donatie kan worden gedaan via de donatiepagina.

Op zaterdagavond 20 mei wordt er in het radioprogramma Ideaal Focus van Radio aandacht besteed aan dit onderwerp middels interviews. Dit programma is te beluisteren tussen 18:00 en 20:00 uur.

© Foto: Edwin Sonneveld