Meer dan honderdduizend Lego-steentjes vormen in het Brandweermuseum van Borculo samen Lego Incidenten City tijdens de meivakantie. In de mini rampenstad zijn verschillende waargebeurde incidenten te vinden.

“De heren die dit bouwen staan er om bekend dat ze zo actueel mogelijk zijn”, aldus Jan Wiegers van het brandweermuseum. “Onder andere de treinramp in Voorschoten van begin april staat hier.” De stad begon ooit als hobby van brandweermannen Evert de Graaf en André Overeem. Inmiddels is het uitgegroeid tot de grootste incidentenverzameling van Lego ter wereld. “Het trekt heel het land door en ze gaan zelfs de grens over”, schets Wiegers. “Ze zijn al een keer uitgenodigd door Lego, uit Denemarken. Dat vonden ze een hele eer en dat kan ik mij wel voorstellen.”

Bij de bezoekers van het museum vallen de kunstwerken van Lego in de smaak. “Ik heb de kermis al gezien waar kinderen worden gered”, laat Alexander, een van de jeugdige bezoekers weten. “En twee treinen die tegen elkaar zijn gebotst.” Ook Berend, volledig gehuld in brandweermanuniform, vind de tentoonstelling indrukwekkend: “Ik heb de kerk en de molen gezien en die staan in brand.”

De rampenstad is de hele meivakantie te zien in Borculo. Het brandweermuseum is maar wat blij met de tijdelijke toevoeging aan hun collectie laat Wiegers weten: “Je kunt hier van alles zien, van de 17e eeuw tot 1980, maar dit is een geweldige toevoeging, met name voor de jeugd.” Alexander is ook blij met de Lego: “Je kan nu ook wat doen in plaats van alleen maar kijken.”

Naast dat het leuk is voor de kinderen, is het doel dat ze er ook wat van opsteken. Het gaat er dus om dat kinderen leren dat de brandweer niet alleen wordt ingeschakeld als er brand is, maar ook in andere situaties. Die worden hier in Lego nagebootst. Het is het tweede jaar dat Lego Incidenten City in Borculo staat en waarschijnlijk niet het laatste jaar.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8