De acht Achterhoekse gemeenten verlengen de samenwerking van de aanpak van ondermijning tot medio volgend jaar. De bestrijding van de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld blijkt succesvol.

De samenwerking wordt voortgezet om samen een vuist te kunnen blijven maken tegen ondermijning. De acht gemeenten stellen voor het aantrekken van een regionale opgaveregisseur jaarlijks 15.000 euro beschikbaar. Die regisseur is sparringpartner voor de burgemeesters, koppelt de regionale aanpak aan de lokale uitvoering en ondersteunt het lokale netwerk binnen de gemeenten. Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre is namens de burgemeesters de trekker. “Met de regionale aanpak organiseren we een gestructureerde en efficiënte aanpak van ondermijning in de Achterhoek, zodat ondermijning geen voet tussen de deur krijgt”, zegt Bronsvoort. “Hiervoor is een structurele en zichtbare aanpak nodig.”

Er zijn, mede dankzij tips, hennepkwekerijen en drugslabs opgerold. “Vorig jaar hebben we een aantal keer concreet gezien dat drugscriminelen hun weg naar de Achterhoek hebben gevonden”, zegt Bronsvoort. “We kennen de voorbeelden van hennepkwekerijen in woningen tot een drugslab in een boerenschuur. In een aantal gevallen was een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem aanleiding voor het oprollen van een kwekerij of drugslab.”

Voorlichtingsavonden
De gemeenten hebben samen met de politie voorlichtingsavonden gehouden voor de burgers. Bronsvoort: “Daarom is vorig jaar een campagne gestart in het buitengebied van de Achterhoek, samen met onze partners. Die campagne had een groot bereik. We willen dat inwoners op de hoogte zijn van de risico’s die deze criminaliteit met zich meebrengt. We roepen inwoners en ondernemers op alert te zijn en verdachte situaties te melden.”

‘Veel resultaten geboekt’
Het project is in 2019 opgezet en krijgt dus een vervolg. “Ondanks de uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht, zijn er de afgelopen twee jaar veel resultaten geboekt. We hebben geïnvesteerd in het netwerk en er zijn diverse acties en projecten in gang gezet”, aldus Bronsvoort.

Week van de Veiligheid
De Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober, wordt in de Achterhoekse gemeenten aangegrepen om middels diverse activiteiten aandacht te vragen voor veiligheid en ondermijning. Aan het programma wordt momenteel de laatste hand gelegd.