De Achterhoek werd deze week opgeschrikt door een windhoos in ‘s-Heerenberg en een vermoedelijke valwind in Zelhem. Weerboer Gerrit Vossers vond de beelden spectaculair, maar geeft aan dat de natuurfenomenen niet uniek zijn voor de regio.

“Een windhoos is eigenlijk niet zo bijzonder, het is wel bijzonder dat de hoos aan de grond kwam”, zegt weerboer Vossers over de windhoos die woensdag nabij ’s-Heerenberg de grond bereikte bij REGIO8. Ondanks de spectaculaire beelden, kreeg de gemeente Montferland slechts drie schademeldingen binnen. De valwind die donderdagochtend camping De Betteld in Zelhem bereikte, zorgde voor een grotere ravage. “In ’s-Heerenberg was het echt een windhoos”, schetst Vossers. “In Zelhem had het meer met de wind te maken die bij de overtrekkende buien hoorde. Als je dan bomen hebt die het al een beetje moeilijk hebben, zijn ze meteen aan de beurt. Dat is het grote verschil, de ene was een tornado, de ander meer valwind-achtige toestanden.”


Volgens Vossers kan een windhoos als in ‘s-Heerenberg ontstaan door warme, vochtige lucht die in botsing komt met koude, droge lucht. “Als dat naar elkaar toekomt, komt er beweging in. Dat blijft aan de gang tot de windhoos aan de grond kwam, toen werd het minder.” Of er vaker windhozen gaan plaatsvinden in de Achterhoek door het veranderende klimaat, weet de weerboer niet: “Dat is moeilijk te zeggen. Het zal ooit wel weer gebeuren, maar of het er dan in de Achterhoek weer zo spectaculair aan toegaat. Die kans is niet zo groot als in het westen van het land. Daar heb je meer vochtige lucht, als er dan wat koudere, drogere lucht bijkomt is de kans daar groter.”

Foto: REGIO8