Joop Hekkelman uit Gorssel heeft een boekje uitgebracht met de dialectolumns die hij in de periode maart 2020 tot en met juli 2021 schreef voor weekblad De Gids. Met de titel ‘Iej mot toch wat’ refereert hij aan anderhalf jaar coronatijd waarin we moeizaam op zoek gingen naar zinvolle besteding van onze tijd. Hem is dat onder andere gelukt door wekelijks een ‘stuksken’ in dialect te schrijven voor De Gids.

Hekkelman publiceert al sinds jaar en dag verhalen en columns, zowel in de streektaal als in het Nederlands. Om dichtbij zijn moedertaal te blijven noemt hij een column liever ‘’n stuksken’. In het boekje zijn alle 62 ‘stukskes’ uit de coronaperiode opgenomen. Ina Klomp-Meijer, inwoonster van Gorssel en bekend als illustratrice van kinderboeken, heeft met een aantal fraaie tekeningen de inhoud een extra accent meegegeven.

De onderwerpen die aan bod komen zijn divers, niet specifiek op corona gericht en overstijgen het verspreidings¬gebied van De Gids. De coronacrisis loopt als een rode draad mee, maar de onderwerpen gaan van yoga op een matje tot dode ringslangetjes en hondenpoep, en van MRIJ-koeien tot de gevolgen van droge zomers. De insteek van de ‘stukskes’ is afwisselend serieus, humoristisch en hier en daar ontbreekt ook de zelfspot niet.