Na twee jaarwisselingen zonder regulier vuurwerk door corona mag er dit jaar weer vuurwerk worden afgestoken. Waar de nationale politie het ziet als ultieme test voor een eventueel vuurwerkverbod, gaan ze in de Achterhoek uit van een rustig Nieuwjaar, maar agenten staan wel paraat.

“Over het algemeen maken we ons in de Achterhoek geen zorgen over oud en nieuw”, zegt operationeel expert Erwin Lemaire, rond nieuwjaar de coördinator van het politieteam in het westen van de Achterhoek. “Uiteraard is er een gezonde spanning, maar de afgelopen jaren leert ons dat we over het algemeen een goed beheersbaar oud en nieuw krijgen binnen ons team.” Wanneer nieuwjaar in de Achterhoek rustig verloopt? “Als we geen grote openbare ordeverstoringen hebben gehad”, verklaart Lemeire. “Dan ben ik tevreden.”

De politie heeft zich de afgelopen tijd al ingezet om zoveel mogelijk illegaal vuurwerk van straat te krijgen. Zo werd er dinsdag in Dinxperlo nog tweehonderd kilo gevonden, na eerdere vangsten in onder meer Lichtenvoorde en Varsseveld. “Richting oud en nieuw krijgen we de nodige meldingen dat er vuurwerk ligt opgeslagen. Daar treden we over het algemeen direct tegen op, zoveel als we kunnen. Dat zorgt er ook voor dat we richting oud en nieuw minder meldingen krijgen over heel zwaar vuurwerk.”

Op nieuwjaarsnacht verwacht de politie weer veel meldingen binnen te krijgen. Hoewel er vooraf geen angst is voor excessen, moeten er op een gegeven moment wel keuzes worden gemaakt. “Als we een ernstige aanrijding voorbij zien komen, dan worden onze collega’s daar eerder op ingezet dan bij een melding waar jeugd met vuurwerk bezig is”, legt Lemeire uit. “Maar als er geen andere meldingen zijn, gaan ze er gewoon naartoe.”

De agenten die ingeroosterd staan, doen dat volgens de operationeel expert niet met tegenzin. “Het zijn drukke diensten, maar je bent met de collega’s samen en het geeft wel een bepaald gevoel van saamhorigheid”, vertelt Lemeire. “Het zijn ook wel leuke diensten, maar voor ons geen champagne met oud en nieuw.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8