Voor de politie is 2022 een ‘absoluut recordjaar’ als het gaat om het onderscheppen van zwaar illegaal vuurwerk. Dat zegt vuurwerkcoördinator Arjan Wissink van politie Oost-Nederland tegen Omroep Gelderland. Tot halverwege deze maand werd er zo’n 14.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in Gelderland en Overijssel.

“In onze eenheid zijn we de afgelopen periode bij meer dan vijftig woningen naar binnen gegaan. Over het hele jaar waren dat er meer dan honderd. Duizenden kilo’s vuurwerk werden in beslag genomen. Voornamelijk het vuurwerk van de zwaarste categorie”, aldus Wissink. Tot half december is zo’n 14.000 kilo in Oost-Nederland in beslag genomen, zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. “Dat is een mooi aantal, maar de prioriteit zit hem vooral aan de voorkant, waarbij honderdduizenden kilo’s de markt niet hebben bereikt.”

De politie heeft in Gelderland op verschillende plekken illegaal vuurwerk ingenomen. Zo troffen agenten honderden kilo’s zwaar vuurwerk aan in een woonwijk in Putten. Ook werden drie mannen aangehouden in Terborg, op verdenking van de handel in illegaal vuurwerk. In Lichtenvoorde is een 19-jarige verdachte opgepakt, omdat hij tientallen kilo’s illegaalvuurwerk in een schuur had opgeslagen, waar onder meer een gasfles en een frituurpan stonden.

Volgens Wissink werkt de gezamenlijke aanpak. “Landelijk staat de teller op bijna 700.000 kilo in beslag genomen vuurwerk in 2022. Letterlijke klap op de vuurpijl waren gigantische vangsten van 250.000 en 350.000 kilo, net over de grens in Duitsland. In die onderzoeken is volop samengewerkt tussen diverse Nederlandse politie-eenheden en de Duitse politie.”

© Foto: Politie Oost-Nederland