Alle seinen staan op groen voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het huidige gebouw aan de Kruisbergseweg is sterk verouderd en daarom wordt er vlak langs de A18 bij de afslag Doetinchem Oost een nieuw ziekenhuis gerealiseerd, een stuk kleiner en goedkoper dan het aanvankelijke plan.
Zo zouden de kosten voor het oorspronkelijke plan 265 miljoen euro zijn, maar dit is teruggebracht naar 173 miljoen euro. “Dat heeft eigenlijk twee oorzaken” vertelt bestuursvoorzitter Jeltje Schraverus van het Slingeland Ziekenhuis. “We zien dat het aantal opnames hetzelfde blijven, maar dat mensen steeds minder lang verblijven in het ziekenhuis. De tweede oorzaak is dat we een bedrag van 265 miljoen euro niet kregen gefinancierd.” In het nieuwe ziekenhuis worden de looproutes veel korter. De acute zorg, de operatiekamers en radiologie komen op dezelfde verdieping in een betonnen blok. De poliklinieken worden in gipsbeton gebouwd en worden daarmee een stuk goedkoper gebouwd.
Voor de defusie, de tijd dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis nog samen optrokken, is vanuit Winterswijk altijd gesteld dat het SKB een beoogd financier was voor het nieuwe ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem. Vanuit het Slingeland wordt dit nog steeds ontkend. Het kostenplaatje voor het nieuwe ziekenhuis bedroeg voor de breuk nog driehonderd miljoen euro. “Het was voorheen ook al een plan vanuit het Slingeland, waarbij geen rekening is gehouden met het SKB”, aldus Schraverus. “Alleen hebben we dit plan nu een stukje kleiner gemaakt.”
Tegenstanders van de nieuwbouw op de plek naast de A18 vinden dat het ziekenhuis niet thuis hoort op de plek net buiten de stad. “De locatie hier naast de Oude IJssel is te mooi om weg te geven”, vindt Bart Visscher van Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water. Onlangs stapte hij met zijn stichting voor de vierde keer naar de Raad van State om het nieuwbouwplan te dwarsbomen, maar ving iedere keer bot.“ Als je kijkt naar de ladder van duurzame verstedelijking moet er eerst worden gekeken of er in de stad kan worden gebouwd”, zegt Visscher. “Hier pak je landbouwgrond af van boeren die werken aan biodiversiteit en dat lijkt mij niet de bedoeling.”
Volgens bestuursvoorzitter Schraverus is dat geen haalbare kaart. “We hebben de grond naast de A18 al aangekocht en hebben de ruimte ook echt nodig.” Het aantal vierkante meters van het ziekenhuis wordt weliswaar kleiner, van 46.000 naar 32.000 vierkante meter, maar ook de revalidatie van Sensire en Klimmendaal sluiten aan op de plek van het nieuwe ziekenhuis. “Daarbij komt er nog een zorgboulevard en moeten we ook nog een goed parkeerterrein hebben”, zegt Schraverus.
Visscher is vastberaden om de strijd niet op te geven. “Ik slaap er niet slechter van en ben er niet continu mee bezig, maar ik denk wel eens wat een gezeur. Men wil gewoon het plan uitvoeren en vindt ons alleen maar lastig.” Daarbij lijkt het er volgens Visscher soms op dat zijn stichting tegen nieuwbouw van het ziekenhuis is. “Wij zijn helemaal voor een goed ziekenhuis, alleen niet op deze plek.”
Het bestuur van het Slingeland Ziekenhuis verwacht dat eind volgend jaar of begin 2024 de eerste paal de grond in gaat. “We hebben nog wel een weg te gaan”, zegt Schraverus. “Alle kamertjes moeten nog worden ingetekend en door de aanpassingen aan het nieuwbouwplan moeten we een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen”, zegt Schraverus. De bedoeling is dat het Slingeland Ziekenhuis eind 2026 opgeleverd gaat worden.
Foto: Wiegerinck Vakwerk
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8