Basisschool De kraanvogel is uitgeroepen tot Duurzame Ster van 2021. Op 2 november overhandigde wethouder Paul Hofman van duurzaamheid de Duurzame Ster aan de directeur, omdat de school goed duurzaam en klimaatbestendig bezig is. Zo koppelde de school de totale verharding (het dak van het gebouw en het buitenterrein) af van de riolering, waardoor minder schoon regenwater wordt vermengd met vuilwater. Het groene schoolplein draagt bij aan de biodiversiteit en fungeert als natuurlijke speel- en ontdekplek. De school heeft het vignet ‘gezonde school’, voorziet in schoolfruit en stimuleert het drinken van kraanwater. Ook heeft de school een eigen moestuin.

”Basisschool De kraanvogel geeft het goede voorbeeld op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Niet alleen leren de leerlingen al jong om bewust om te gaan met hun omgeving en het klimaat, de school draagt deze visie ook uit naar de rest van de gemeenschap van Kranenburg” aldus wethouder Paul Hofman van duurzaamheid.

Het is de vijfde keer dat de Duurzame Ster wordt uitgereikt. Vorig jaar ging de eretitel naar Carel de Vries, omdat hij zich al jaren met veel tijd en aandacht inzet voor het verduurzamen van de landbouw. In 2020 ging de Ster naar Het Steenders Landschap voor haar inzet voor het verbeteren van het landschap rond Steenderen en het herstellen van de biodiversiteit. In 2018 ging de Ster naar energiecoöperatie Wichmond-Vierakker. Zij kregen de ster omdat ze als eerste energiecoöperatie in de gemeente de motor achter het postcoderoosproject en inspirator voor andere energiecoöperaties zijn geweest. In 2017 ging de Ster naar Gaby Koenders, vanwege haar enorme inzet voor solarpark de Kwekerij in Hengelo en Zonkracht Hummelo.

Foto: Gemeente Bronckhorst