Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in de gemeente Bronckhorst bezoeken op 8 en 15 november 2023 het gemeentehuis. Dit doen zij in het teken van ‘Groep 8 aan de macht’, dat de Bronckhorster gemeenteraad organiseert. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink grijpen de leerlingen de macht tijdens een raadsvergadering. Ruim 300 leerlingen van 13 basisscholen in Bronckhorst doen mee.

Tijdens deze twee ochtenden vinden er vier kinderraadsvergaderingen plaats. De vier scholen met de meest overtuigende raadsvoorstellen krijgen 250 euro om hun ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. Naast de raadsvergadering spelen de leerlingen ook een quiz over burgerschapsvorming en krijgen een rondleiding door het gemeentehuis.

In de weken voorafgaand aan de vergadering worden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leerden over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Bovendien hebben de scholen interne verkiezingen georganiseerd om vijf kinderraadsleden te selecteren die de groep vertegenwoordigen.

© Foto: RTV Ideaal