Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is sterk voorstander van de invoering van het Engelse model in Nederland als het gaat om de controle van voetbalstadions. Daar is een onafhankelijke organisatie verantwoordelijk voor de veiligheid, zo schrijft REGIO8.

Boumans pleit hiervoor na het instorten van een deel van de tribune een maand geleden in het Nijmeege Goffertstadion. “We hebben de afgelopen jaren, een aantal keren, een vrij stevig incident met een voetbalstadion gezien”, zegt Boumans. Daarmee doelt de burgmeester naast De Goffert op het instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar en het instorten van het dak van De Grolsch Veste in Enschede in 2011. “Als je zoiets meemaakt is dat vervelend voor alle betrokkenen”, aldus Boumans. De burgemeester pleit daarom al een aantal jaren voor een onafhankelijke organisatie die de veiligheid van alle voetbalstadions in Nederland onderzoekt. “Dit gebeurt al in Engeland”, zegt Boumans. “Daar zitten deskundigen en technici die verstand hebben van stadionbouw, constructies, evenementen en grote aantallen supporters. Die kunnen goed toetsen of het veilig is.”

In Nederland zou je dat ook voor betaald voetbalclubs moeten invoeren, vindt Boumans: “Dan kan ieder stadion één keer per jaar goed en uitgebreid gecontroleerd worden, zodat je weet dat het goed zit. Ik kan me ook voorstellen dat supporters dan met een beter gevoel naar het stadion komen.” Doetinchem zegt op dit moment niets te kunnen zeggen over de veiligheid van De Vijverberg. “Die deskundigheid hebben wij niet in huis”, aldus Boumans. “Dat is ook niet mijn verantwoordelijkheid. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het stadion en de gebruiker dat je aan de vereisten om betaald voetbal te kunnen spelen voldoet.” De gemeente en de voetbalclub staan wel in nauw contact.

Foto: REGIO8