Gemeenten rondom de IJssel kleuren van 25 november tot en met 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 100 landen doen hier aan mee, waarbij sinds 2014 het oranje uitlichten van een gebouw een vast onderdeel is. De Brandenburger Tor, de Sfinx, Times Square en de Deventer Brug gingen ons voor. In Nederland doen meer dan 190 gemeenten mee.

”Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking”, vertellen Jokelien Homans en Rudie van den Berg van Soroptimistclub Zutphen. Om hier aandacht voor te vragen start op 25 november de door de Verenigde Naties geïnitieerde Internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen. Orange the World eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. Dit jaar staat de campagne voor Nederland in het teken van preventie. Bij de aanpak van geweld ligt meestal de nadruk op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook gekeken worden naar preventie en investeren in het voorkomen van geweld.

Foto: Orange the World