Bronckhorst wil kinderen en jongeren meer betrekken bij de lokale politiek en schaakt daarvoor op meerdere borden. Met een nieuwe Jongeren Advies Raad krijgen jongvolwassenen een stem, terwijl de tienjarige Cato de Gelder woensdag werd verkozen tot de nieuwe jeugdburgemeester van de gemeente.

“Je ziet wel dat het steeds normaler wordt dat kinderen en jongen ook mee gaan praten”, aldus burgemeester Marianne Besselink. “En dat vind ik zelf ook heel erg van belang. Ik zie er zelf niet meer zo heel jong uit, maar ik ben ook ooit heel jong begonnen.” Besselink was een van de juryleden samen met wethouder Evert Blaauw, raadslid Mette Westerink en voormalig jeugdburgemeester Jorik de Graaf. “Het is heel belangrijk om ze vroeg te betrekken in wat ze voor Bronckhorst kunnen betekenen”, vult Westerink toe. “Dan gaan ze er actief mee bezig en goed nadenken over wat ze willen met Bronckhorst.”

Leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in de gemeente konden zich opgeven om jeugdburgemeester te worden, een functie die al sinds 2018 bestaat in de gemeente. De kandidaten konden zich met een pitch onderscheiden, een van de onderwerpen van winnares Cato was eenzaamheid. “Sommige mensen zitten alleen en dan is bezoek leuk, vooral van jongere kinderen”, aldus de nieuwe jeugdburgemeester. “En vooral als je dan ook wat gaat doen is dat leuk.”

Tijdens de laatste raadsvergadering werd het idee van een Jongeren Advies Raad omarmd. Het is een initiatief van het 22-jarige raadslid Mette Westerink van GBB om het belang van jongeren door te laten voeren in de besluiten. “De drempel ligt heel hoog om naar de gemeenteraad te gaan om te vertellen wat je nou eigenlijk vindt”, aldus Westerink. “En met zo’n Jongeren Advies Raad en het jeugdburgemeesterschap willen we die drempel wel echt verlagen, zodat ze veel makkelijker de weg naar de politiek weten te vinden en zo hun
ideeën laten horen.”

Er zijn niet veel jonge raadsleden in Bronckhorst en de gemiddelde leeftijd van de raadsleden is 52 jaar, maar Westerink merkt dat er wél interesse is voor lokale onderwerpen. “Tegenwoordig hoor ik veel over klimaatverandering, dat is ook een heel groot en belangrijk onderwerp”, schetst het raadslid. “Maar ook woningbouw. Jongeren willen hier heel graag wonen dus het is heel belangrijk voor dat de woningbouw op peil blijft en dat er betaalbare woningen zijn zodat ze ook in de toekomst hier kunnen blijven.”

Of de kersverse jeugdburgemeester zich later ook aansluit bij de Jongeren Advies Raad of zelfs een stapje hoger?: “Dat lijkt mij ook heel leuk, maar dat weet ik nog niet”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8