Bij de Walderstraat 12 in Lochem liggen 4 Stolpersteine. In de nacht van vrijdag 2 december op zaterdag 3 december is de voordeur ingetrapt en is in de muur van de woning onder andere een Davidster en het woord ‘Jood’ gekerfd. De bewoner deed aangifte bij de politie.

Met de stichting Stolpersteine Lochem is afgesproken dat zij onverkort doorgaat met haar activiteiten ter nagedachtenis aan de door de Nazi’s gedeporteerde en vermoorde inwoners van de gemeente Lochem. Vermoed wordt dat deze manifestatie van antisemitisme niet losstaat van de vier Stolpersteine, die de stichting op 28 september 2022 heeft gelegd om de inwoners te herdenken, die hier in 1942 woonden en die slachtoffer werden en vermoord zijn in Auschwitz en Theresiënstadt louter omdat ze een joodse achtergrond hadden. Op 28 september 2022 was al een davidster in de buitenmuur van het pand gekerfd. Het bestuur van stichting Stolpersteine Lochem spreekt zijn afschuw hierover uit en wil dat de instanties, die hierover gaan gemeente, politie, openbaar ministerie geen moeite onbenut laten om deze daad bestraft te krijgen.

Gemeente Lochem meldt dit antisemitische incident bij het Centrum Informatie en Documentatie Israel. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve heeft contact gelegd met de bewoner om zijn afschuw uit te spreken over wat er is gebeurd. “In de gemeente Lochem is geen ruimte voor antisemitisme. Dat dit opduikt op een plek waar we Stolpersteine hebben gelegd, is een volkomen onacceptabele daad van haat. Ik ben blij dat de bewoner aangifte heeft gedaan. Ik hoop dat politie en justitie de dader zullen opsporen en straffen om een voorbeeld te stellen. Dit nooit meer!”, aldus Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve.

© Foto: Stichting Stolpersteine Lochem