Afgelopen maandag is de achtste BOCK-campagne van start gegaan. Het is de veiligheidscampagne voor het carbidschieten. ‘BOCK’ is een afkorting voor ‘De Bewust Oplettende Carbid-Knaller’. Waar en wanneer je dan mag carbidschieten verschilt per gemeente. Nederland heeft geen vaste regelgeving wat betreft carbidschieten.

Dit jaar heeft de campagne extra aandacht voor ‘Geen knal? Laat zitten die bal!’ Het kan natuurlijk zijn dat er na het aansteken geen knal is. Laat de bal dan zitten is het advies en probeer de bus na enkele minuten nogmaals te ontsteken. Als het na de derde poging nog niet is gelukt is het advies de bal vanaf de zijkant eraf te trappen. De initiatiefnemers streven ernaar het aantal (ernstig) ongevallen zo laag mogelijk houden. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. De ‘BOCK’ schieter is op de hoogte van dé vijf basistips. De eerste stap is om de regels te checken bij de gemeente. Ook wordt er geadviseerd goed en veilig materiaal te gebruiken, bescherming te dragen zoals gehoorbescherming en een veiligheidsbril en voldoende EHBO kennis en blusmiddelen te hebben. Daarnaast is het belangrijk erop te letten dat iedereen, ook het publiek, voldoende afstand houdt.

De BOCK-campagne ging in 2015 van start en is een oorspronkelijk initiatief van Brandwondencentrum Martini Ziekenhuis Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. Inmiddels wordt de campagne ondersteund door de Brandwonden Stichting, de Veiligheidsregio’s van Fryslân, Groningen, IJsselland, Noord Oost Gelderland, Drenthe en Flevoland, de GGD’en en bijna alle gemeenten in deze regio’s. Ook de gemeente Bronckhorst vraagt mensen die carbid gaan schieten ervoor te zorgen dat in ieder geval één van de schieters ‘BOCK’ is.

© Foto: Wie is de BOCK