All © copyrights Reserved

In de gemeente Bronckhorst knalde de carbidbussen ook weer flink. Zo werd er in de verschillende plaatsen op meerdere plekken carbid geschoten. Bij Blowlands aan de Wiekenweg in Zelhem moest de organisatie het dit jaar doen zonder een paar toppers die geblesseerd waren maar dat mocht de pret niet drukken en de nieuwe generatie liet zien dat ze met een zeer volwassen indruk achterlatend de batterij met carbidbussen in vuur en vlam konden zetten en zo de kanonnen konden laten spreken.

Bij de Familie Hissink in Velswijk was het een gezellige boel. Door de Dames werden er kniepertjes gebakken en door opa Han werden weer overheerlijke Oliebollen gebakken. Diverse familieleden en omwonenden kwamen even buurten en het was een super gezellige boel. Bij Knalbal Halle liet men er geen gras over groeien en hadden veruit de beste klappers. Heinze Mokkink had een tennisballenkanon uitgevonden en de overige mannen hadden stuk voor stuk zwaar geschut uit de werkplaatsen getrokken. Zelfs een russische man op een paard moest er aan geloven. Festivaldirecteur Niek Schutte kijkt terug op twee geslaagde edities van Knalbal Halle in 2022.

De Vriendengroep “Buuls” bij de Olde Kaste in de Dunsborg hadden dit jaar een andere opstelling en ook een mindere bezetting. Bouwe en Martin maakten er weer een prachtige middag van. De Vriendengroep aan de Winkelsweg in Hengelo hadden dit jaar een carbidgasautomaat in bedrijf genomen.De aangekondigde regen liet de vriendengroep grotendeels met rust.

Calciumcarbide wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het mengsel van gas wordt door een klein zundgat ontstoken na ongeveer 30 seconden te hebben gewacht en ontploft met een dreunende knal, waarbij de deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terecht kan komen.

© Foto: Albert Schreuder

Meer foto’s in ons fotoboek