© Foto: gemeente Lochem

Ongelukken en gevaarlijke situaties: de kruising van de Broekstraat en Nettelhorsterweg (N825) tussen Lochem en Borculo is al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners. Maar nu lijkt er toch eindelijk schot in de zaak te komen volgens bericht Omroep Gelderland. Op 30 april en 1 en 2 mei wordt slimme signalering aangelegd die fietsers veiliger de 80-kilometerweg moet helpen oversteken.

Klaas Ruitenberg is namens de SGP gedeputeerde bij de provincie Gelderland en is blij met de slimme signalering. ”Op een drukke 80-weg kan het lastig zijn voor fietsers om goed in te schatten wanneer ze veilig kunnen oversteken. Dit nieuwe systeem maakt gebruik van een radar om de snelheid van het voertuig in te schatten. De overstekende fietser krijgt dan via ledverlichting in het asfalt een signaal.”

Hans Leeflang van het burgerinitiatief Slimste weg van Nederland is al sinds 2017 bezig deze weg veiliger te maken. ”Toen wij van start gingen, wilden we graag een brug of een tunnel. Dan kan iedereen veilig oversteken. Helaas was die stap nog te groot. Maar natuurlijk zijn wij hier ook erg blij mee.”

Tijdens de proefperiode van drie maanden volgen provincie Gelderland en de aannemer de ervaringen met deze slimme signalering. In september worden de resultaten geëvalueerd. Mogelijk wordt het systeem daarna ook op andere plaatsen in Gelderland ingezet.