© Foto: REGIO8

Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieerde groepen liep vrijdagochtend een protestmars door de straten van Lochem. De milieuactivisten gingen naar het hoofdkantoor van ForFarmers, ze vinden onder meer dat het bedrijf moet stoppen met de invoer van soja en palmolie voor veevoer.

“We vinden dat er heel veel moet veranderen in de landbouw en in het bijzonder bij de dierlijke productie”, aldus Rutger Schilpzand van Scientist Rebellion, een internationale organisatie van wetenschappers en zusterorganisatie van XR. “En dan is ForFarmers natuurlijk een topspeler als internationaal bedrijf wat veevoer produceert, en z’n grondstoffen vanuit de hele wereld naar Nederland haalt. Dus daar zal heel wat moeten veranderen.”

De stoet zag er kleurrijk uit en mensen waren verkleed gekomen als verschillende dieren en planten. “Dat hebben we ook gevraagd”, geeft Merel Langenhoff, organisator namens de Achterhoekse tak van XR, aan. “Dit gaat over wat wij willen voor de landbouw, voor de biodiversiteit, voor de insecten. We willen graag dat er diverse natuur terugkeert.”

De actievoerders overhandigden een brief met eisen aan de leiding van ForFarmers. “Dit maken we niet elke vrijdag mee inderdaad”, laat Rob Kiers, COO van ForFarmers, weten. Direct stoppen met het importeren van soja, een van de punten, zal het bedrijf niet doen. “Niet vandaag of morgen”, geeft Kiers aan. “Uiteindelijk geloven wij ook in duurzame soja, en dat is iets anders dan een invoerverbod van soja. We zoeken dagelijks naar alternatieven in het gebruik van reststromingen, ook in het gebruik van andere grondstoffen ter vervanging.”

Het was het tweede protest van de Achterhoekse tak van XR, nadat er eind december een actie bij het ING-kantoor in Doetinchem uit de hand liep. Eind februari stond de actie van vrijdag tegen ForFarmers oorspronkelijk al gepland, maar het werd toen op de lange baan geschoven. Dit uit respect voor de lokale gemeenschap na het brugdrama.

Politie en handhavers waren vrijdag in Lochem op de been, maar het protest verliep rustig. Mogelijk volgt er rond de zomer een nieuwe actie bij ForFarmers.”We geven ze drie maanden de tijd om te komen met een aangepast plan en bedrijfsvoering, waarvan we graag willen dat het gecommuniceerd wordt naar een groot publiek”, stelt Langenhoff als deadline. En zo niet? “Dan komen we terug en laten we dat weten…”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8