In de straten van Wehl zijn zondagavond meer dan 35 verklede figuranten de straat op gegaan om honderden kinderen te trakteren op een snoepje en de volwassenen de stuipen op het lijf te jagen, tijdens een Halloweentocht. Wat begon als een initiatief van één Halloweenvierder is uitgegroeid naar een evenement voor het hele dorp. Aldus REGIO8.

“Een jaar of 10 geleden is iemand in Wehl begonnen met Halloween”, laat Sjonnie Welling van de organisatie weten. “Toen het wat drukker werd zijn we daar bij Café Bon-Bini mee verder gegaan en we hebben het een beetje op de straten gekregen. Nu zijn er allerlei huizen die zich aanbieden als spookhuis.” Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten georganiseerd speciaal voor kinderen, maar ook de volwassenen konden niet achterblijven. De vrijwilligers hebben zich hier dan ook op aangepast. “Eerst kunnen de kinderen een tocht lopen door Wehl en er zijn huizen waar ze snoep kunnen halen”, laat figurant Rick Wassink weten. Nadat de kinderen geweest zijn is het de beurt aan de volwassen. “Dan wordt er gevraagd aan de figuranten of ze de volwassenen wel de stuipen op het lijf willen jagen”, aldus Welling. “Dat is gewoon leuk én eng.”

De organisatie is blij met het enthousiasme rondom het feest dat steeds populairder wordt in de Achterhoek. “Het was eerst iets Amerikaans en het wordt in Nederland steeds meer een happening”, meent vrijwilliger Wassink. “Gewoon leuk om mensen een beetje te laten schrikken en ze echt het Halloween gevoel te geven.” De interesse in de tocht zorgt ervoor dat de organisatie nu al uitkijkt naar volgend jaar. “Als ik zie hoeveel mensen erop afkomen en hoeveel figuranten er zijn”, vertelt Welling. “Mensen konden zich aanmelden via de app en die stond afgelopen weekend roodgloeiend.”

Foto: REGIO8