SONY DSC

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden, toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk, bij wet afgeschaft. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Voor velen stopte de slavernij pas echt in 1873, op 1 juli aanstaande 150 jaar geleden.

Staring is voormalig docent geschiedenis en biologie en voormalig correspondent van het Doesburgs Streekblad en dagblad De Gelderlander. Staring schreef voor HetHuisDoesburg het boekje Robert Jacob Gordon. Van zijn hand verscheen ook Tot het einde der tijden, een kleine geschiedenis van de begraafplaats aan de Bergweg in Velp en Koninginnedag Doesburg 1998. In het luisterboek etaleert Staring opnieuw zijn talent om zich te verplaatsen in een persoon uit vroegere tijden.

‘Frederik Gregory, viceadmiraal des konings’ is vanaf zaterdag 1 juli te beluisteren op hethuisdoesburg.nl. Bekijk voor meer houvast over de aanloop naar de afschaffing en de beeldvorming over de slavernij in die periode ook de editie ‘Sporen van een lastig verleden’ in jaargang 2021 van Doesburg Vertelt.

© Foto: PR Doesburg Vertelt