Bronckhorst is een cadeaukaart rijker. Iets na 10.00 uur ’s ochtends werd vrijdag in een boekwinkel in Zelhem het glas geheven op de lancering van de Hier He’j Wat-pas. De cadeaukaart kan op meer dan honderd plekken worden afgerekend, doel is om de lokale economie in de plattelandsgemeente te versterken.

“We zien dat mensen steeds meer online gaan kopen”, zegt wethouder Antoon Peppelman. “Dat is makkelijk, maar we willen ook een heel mooi winkelaanbod in onze kernen houden. Door dit iniatietief proberen we te stimuleren dat geld van inwoners uit Bronckhorst ook hier besteed wordt.” Ondernemers Marijke Rensen en Marcel Bouwhuis uit Zelhem kwamen met het idee en hebben het met 30.000 euro steun van de gemeente in de praktijk gekregen.

De cadeaukaart kan bij 118 ondernemers worden ingeleverd, van zwembaden en restaurants tot kapperszaken en slagers. Inwoners kunnen de kaart op zestien plekken kopen. “Per kern hebben we wel een verkooppunt”, zegt de trotste initiatiefnemer Bouwhuis, die hoopt dat de Hier He’j Wat-pas als een lopend vuurtje door de gemeente gaat. “We gaan de verenigingen ook langs, daar zetten we nu op in. We kregen ook al vragen vanuit dorpshuizen om posters op te hangen. Het gaat zeker wat teweeg brengen.”

Volgens Peppelman heeft de coronaperiode flinke gevolgen gehad voor de fysieke winkels in de plattelandsgemeente. “De lokale economie heeft echt ontzettend moeilijk gekregen”, zegt de wethouder, die hoopt dat de kaart uitnodigt tot lokaal besteden. Peppelman kreeg zelf de eerste pas uitgereikt: “Ik ga het bedrag in ieder geval lokaal besteden. Dat is het mooie van de kaart, geld van Bronckhorster inwoners blijft op deze manier binnen Bronckhorst.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8