Liefhebbers van streektaalmuziek moeten nog een half jaartje geduld hebben: streektaalfestival Plat Gespöld vindt dit jaar plaats op zondagmiddag 26 november in de Theaterzaal van de DRU te Ulft. Het streektaalfestival brengt schrijvers, dichters en musici samen rond de streektaal die in de Achterhoek en de Liemers wordt gesproken. Inzendingen voor de Gelderse Kleiroze, de haevigste muzikale productie van dit jaar, kunnen tot 30 september worden gemaild naar de organisatie van de Gelderse Kleiroze.

Een bonte stoet van artiesten stond tijdens de voorgaande edities op het podium: singer-songwriters, rockbands, duo’s, een rapper, een kinderkoor, verhalenvertellers, enzovoort. Tijdens Plat Gespöld wordt, naast ervaren artiesten, ook ruimte gegeven aan beginnende muzikanten. Zij worden uitgenodigd om buiten hun eigen pad te treden en met behulp van coach Kevin Raayman, frontman van dialectrockband de Boetners, enkele liedjes in de streektaal ten gehore te brengen.

Een belangrijk onderdeel van het festival is de uitreiking van De Gelderse Kleiroze. Deze prijs gaat naar de haevigste muzikale productie uit 2023. Die productie kan van alles zijn en iedereen kan meedoen, solist of band, amateur of prof. Als de muziek en het dialect uit Achterhoek en Liemers maar centraal staan. Bijvoorbeeld een haevige tekst, een haevig liedje of een haevig optreden.

© Foto: Henk van Raaij