Wat gaat er gebeuren met de Sint Willibrorduskerk in Vierakker nu de laatste eucharistieviering er inmiddels is gehouden? Het interieur van de mooiste kerk van Gelderland is uniek en daarom maken verschillende erfgoedverenigingen zich hard voor behoud. “Ontheiliging zou een ‘onthoofding’ van de kerk betekenen”, zegt Karel Loeff, directeur van erfgoedvereniging Heemschut tegen Omroep Gelderland.

Als je langsrijdt dan valt de kerk niet echt op. Het gebouw staat weliswaar wat hoger en niet middenin een dorp, maar net aan de rand. In 2009 werd de kerk uitgeroepen tot mooiste kerk van Gelderland. “Mooi is altijd een kwestie van smaak en er zijn natuurlijk in Nederland ook een heleboel mooie kerken uit andere periodes. Maar voor heel veel mensen is dit de definitie van een kerk. Hij is gebouwd in de negentiende eeuw, lijkt gotisch, maar is neo-gotisch en klopt helemaal”, legt Loeff uit.

Nu de 12 Apostelen Parochie, waar deze kerk onder valt, besloten heeft geen eucharistievieringen meer te houden en de kerk op den duur te sluiten en verkopen, rijst de vraag: wat moet er met het interieur gebeuren? De komende maanden moet duidelijk worden hoe de toekomst van het gebouw en interieur eruit gaat zien.

© Foto: Omroep Gelderland