Op de meeste plekken is het dit weekend automatisch gebeurd, maar de klok in de kerktoren van Vierakker moet nog handmatig worden goed gezet. Twee keer per jaar beklimt klokverzetter Gerard Jansen de toren. Een beetje valsspelen is het wel. “Eigenlijk verspringt de tijd om twee uur ’s nachts al, maar daar kom ik mijn bed niet voor uit.” verteld Gerard tegen Omroep Gelderland. En dus loopt de 65-jarige Gerard om half 9 de kerk binnen.

“Ik heb weleens van dorpsgenoten gehoord dat ze ‘m een keer te vaak hoorden slaan ’s ochtends. Maar echt klachten heb ik nog nooit gehad.” Waar de wijzers vroeger handmatig helemaal moesten worden teruggedraaid, is ook in de kerktoren al een heel deel geautomatiseerd. Het terugzetten van de klok gaat dan ook makkelijker dan je zou denken. “Ik druk gewoon op de stopknop. Dan staat de klok stil en kan ik een uurtje koffiedrinken. Stipt een uur later zet ik de klok weer aan.”

Echt zorgen maken dat er iets fout gaat doet de ‘klokverzetter’ niet. “Dan moet ‘ie maar een dag stilstaan. Zo erg is dat ook niet, want dat gebeurt ook in het voorjaar. Als de klok een uur vooruit moet.”

© Foto: Omroep Gelderland