De KNVB wil De Graafschap een verbod opleggen om uitsupporters mee te nemen naar de eerste twee uitwedstrijden van het seizoen vanwege het afsteken van vuurwerk tijdens de uitwedstrijden bij Willem II en VVV-Venlo. De Doetinchemmers gaan niet akkoord met het voorstel.

Als het aan de KNVB ligt zijn er geen uitsupporters van De Graafschap bij de wedstrijden met Jong Ajax en VVV-Venlo. Het is voor De Graafschap een tweede straf in korte tijd die opgelegd wordt door de KNVB. Eerder werd al bekend dat een gedeelte van de Spinnekop-tribune tijdens de eerste thuiswedstrijd, vanwege een straf voor het gooien van voorwerpen en afsteken van vuurwerk, leeg moet blijven. “Wij doen als club meer dan ons best om wanordelijkheden tegen te gaan. Dit blijkt telkens niet genoeg, nu door de aanklager twee uitduels zonder uitpubliek wordt geëist”, reageert de club. “Deze straffen versterken de samenwerking niet, de spanningen tussen supporters kunnen oplopen, wat kan leiden tot verdeeldheid en incidenten.”

Naast dat de Superboeren de strafeis onredelijk vinden, omdat ze al akkoord zijn gegaan met een forse maatregel, stippen ze ook het ontbreken van een gedeelte van de steun in de openingsfase van het seizoen aan: “Daarnaast zou het betekenen dat wij in onze eerste vier wedstrijden van dit seizoen, drie keer een (groot) deel van onze supporters moeten missen. Supporters die geen deel hebben gehad in de wanordelijkheden maar wel collectief gestraft worden.”

De fanatieke aanhang van De Graafschap, Brigata Tifosi, hopen dat andere supporters geen dupe worden van hun sfeeracties. De supportersgroep heeft voorgesteld om niet naar de eerste twee uitwedstrijden in Amsterdam en Venlo te gaan. De Brigata Tifosi doet een oproep aan De Graafschap: “We gaan er vanuit dat onze club een dergelijke straf nooit maar dan ook nooit zal accepteren. Schat de acties, waarmee de club in heel het land positief op de kaart wordt gezet, op waarde en accepteer nooit dat honderden supporters de dupe worden door toe doen van een individu of kleine groep.”

De Graafschap is door de KNVB benaderd om eventueel onderdeel te zijn van een pilot, om te kijken of vuurwerkregulatie mogelijk is in stadions. “De Graafschap werd als eerste club benaderd om deze pilot gezamenlijk uit te gaan werken”, laat de club weten. “Niet alleen omdat deze pilot moet zorgen voor een sfeervol stadion, maar ook omdat misbruiken van pyro daarbij ook wordt aangepakt.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8