Dankzij een nieuwe regeling van de samenwerkende gemeentes in de Achterhoek kunnen nu ook de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek een levensloop/zorgwoning plaatsen op eigen erf naast hun eigen woning. Een mooie oplossing als er nog geen sprake is van intensieve mantelzorg.

“Steeds meer inwoners vragen of ze op hun erf een levensloopbestendige woning mogen bijbouwen. Ze willen bijvoorbeeld hun ouders in de buurt houden ook als er nu nog geen zorg nodig is. Dit past precies bij naoberschap in onze Achterhoek” aldus wethouder Ben Hiddinga. Ook wethouder Janine Kock is blij met deze nieuwe regeling. Inwoners die hiervoor kiezen behouden hun zelfstandigheid en wat minstens zo belangrijk is ook de regie op het eigen leven.

De levensloopwoning is eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning. Waar voor een mantelzorgwoning sprake moet zijn van het bieden van intensieve zorg, is dat nu bij een levensloopwoning niet meer nodig. Bij vele oudere inwoners is er nog geen sprake van intensieve zorg. Juist voor die inwoners is de levensloopwoning dan een mooie oplossing. De levensloopwoning mag naast de hoofdwoning worden bijgebouwd, maar ook is het mogelijk om een deel van de hoofdwoning in te richten als een zelfstandige wooneenheid. Voor het plaatsen van de levensloopwoning geldt een minimumleeftijd van 70 jaar.

© Foto: RTV Ideaal (archief)