De koning te rijk is Hengelose pluimveehouder Eddy Hoftijzer begin vorig jaar; zijn twee windmolens van vijftien meter hoog staan op zijn erf. De gemeente Bronckhorst verleende hem eerder een vergunning en dus kan de kippenboer nu eindelijk stroom opwekken en zelfvoorzienend zijn. Op 31 oktober vorig jaar eist de provincie Gelderland dat de molens worden stopgezet. En tot op de dag van vandaag draaien ze nog steeds niet.

De reden is dat buurtbewoners vinden dat de effecten op de natuur onvoldoende zijn onderzocht. De provincie Gelderland oordeelde vervolgens dat de gemeente de vergunning onterecht verleende omdat het natuuronderzoek inderdaad niet volledig is. De kippenboer is het daar niet mee eens en dus was er dinsdag een hoorzitting op het provinciehuis in Arnhem.

Volgens de provincie is het aannemelijk dat er, in de 25 jaar dat de windmolens energie gaan opwekken, vogels en vleermuizen sneuvelen door de draaiende molens. Hoftijzer liet echter zelf ook onderzoek doen. “Deze molens staan hier 31 meter van de schuur en in een agrarisch perceel. Het betekent niet dat er daardoor geen vogels in de wieken kunnen vliegen en slachtoffer kunnen worden, maar dat gebeurt dan niet opzettelijk. En dat is wat in de Wet natuurbescherming staat”, zegt een door de kippenboer ingeschakelde expert tegen Omroep Gelderland.

Hoewel de molens van Hoftijzer al bijna een jaar stilstaan, draaiden ze vorig jaar wel een aantal maanden. In die tijd is er geen enkel dood dier gevonden.

© Foto: Omroep Gelderland