Celstraffen van twee en tweeënhalf jaar zijn dinsdag geëist tegen drie verdachten van grootschalige zorgfraude. “Jarenlang is ongegeneerd misbruik gemaakt van zeer kwetsbare mensen die van hen afhankelijk waren”, aldus de officier van justitie in de Zutphense rechtbank tegen Omroep Gelderland.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden cliënten nauwelijks begeleiding krijgen en geen zeggenschap hebben over hun eigen geld. Het onderzoek loopt sinds 2018 na zorgelijke signalen over begeleid wonen bij de Stichting Woongroep Keijenborg (SWK). Een 65-jarige verdachte uit de gemeente Bronckhorst was één van de twee oprichters van SWK. Hij beschikte over alle bankrekeningen met inlogcodes, bankpassen met pincodes én over de digitale handtekeningen van zowel de zorgverleners als de budgethouders. De gebruikte digitale handtekeningen waren allemaal door verdachte zelf gemaakt.

“Hij declareerde facturen die hij namens anderen ondertekende en voorzag zichzelf via de B.V. Tootas maandelijks van een riant salaris. Van levering van zorg was nauwelijks sprake”, betoogde de officier.

© Foto: Omroep Gelderland