Een paar jaar geleden was de Coops Molen bij Zelhem niet meer dan een overwoekerde ruïne. Na een grondige restauratie door de huidige eigenaren draaien de wieken inmiddels en wordt er zelfs meel gemaakt, het hersteltraject inspireerde nazaat Carel Coops tot het schrijven van een boek.

“Het voelde als een verplichting aan de naam om er meer aandacht aan te geven”, zegt de gepensioneerde Coops, zelf inwoner van het Noord-Hollandse Velsen-Zuid, tegenover REGIO8. Momenteel is de molen eigendom van Hélène Pellegrini, die de grondige opknapbeurt met haar partner voor haar rekening nam. In een verder verleden, na de bouw in 1818, was het bouwwerk echter in handen van de familie Coops. “Ik ben geen beklijfde schrijver, maar een enthousiast lid van de familie”, geeft schrijver Coops aan. “We hadden toevallig een vakantiebungalow in Zelhem, als we daarnaartoe reden kwamen we langs de molen en zag ik onze naam. Niemand van onze familie had ooit diep gegraven in het verleden.”

Langzaam maar zeker veranderde de vervallen molen de afgelopen jaren in een volwaardig bouwwerk, wat de Noord-Hollander inspireerde. In het 119 pagina’s tellende ‘Koren op de Coopsmolen’ wordt naast de restauratie ingegaan op de familiegeschiedenis. Coops omschrijft het als een amateuristische, cultuurhistorische kroniek: “Onze stamboom heb ik ook opgenomen. Er staan codes bij die namen die je tegenkomt in het boek. Al lezende kun je dan zien wat de verbanden zijn. Om het wat meer jeu te geven heb ik ook anekdotes toegevoegd uit de familie, met mensen die ik zelf ken. Dat maakt het levendig.”

Volgende week moet het boek in een oplage van tweehonderd stuks op verschillende plekken in de regio te verkrijgen zijn, waaronder bij de molen zelf. Voor Coops is dat het einde van een lang traject van schrijven, waar hij in februari mee begon. De pensionaris legde daarvoor verschillende hobby’s opzij. “Het bouwen van scheepjes in flessen heb ik er even voor opgegeven”, zegt de schrijver lachend. “Maar het voelt het als mijn kindje.”

Foto: Coops Molen