‘Nettelhorsterbrug‘ en ‘Ampsense Knoop’. Dat zijn de twee winnende namen voor de nieuwe bruggen in Lochem geworden. Deze uitslag maakte provincie Gelderland dinsdagmiddag via 2 filmpjes bekend. De namen worden vereeuwigd op de bruggen.

Tot en met woensdag 6 december 2023 kon er gestemd worden op drie namen per brug. Voor de brug over het Twentekanaal ging de strijd tussen De Overstreek, Nettelhorsterbrug en Naoberbrug. En voor de voetgangers- en fietsersbrug kon er gekozen worden uit Rode Loper, De Kwinkslag en Ampsense Knoop. Deze namen waren eerder door de jury genomineerd. Er was veel belangstelling voor de namenwedstrijd; zo is er ruim 700 keer gestemd op een naam voor de brug over het Twentekanaal. Op de namen voor de andere brug is ook bijna 700 keer gestemd.

Ruim de helft van de stemmen ging uit naar de Nettelhorsterbrug. Hierop is maar liefst 420 keer gestemd. De Overstreek kreeg 178 stemmen. En er gingen 114 stemmen naar de Naoberbrug. De naam ‘Nettelhorsterbrug’ verwijst zowel naar het oude landgoed Nettelhorst en de brug ontsluit dit oude landgoed richting de A1. Ook ligt deze naam in het verlengde van de andere bruggen in Lochem vernoemt naar plaatsnamen, zoals de ExelseBrug en Lochemse Brug.

Voor de andere brug lagen de stemmen dichterbij elkaar: Ampsense Knoop, met 277 stemmen, De Kwinkslag met 248 stemmen en Rode Loper met 172 stemmen. De naam ‘Ampsense Knoop’ verwijst naar dat deze brug deel uitmaakt van een verkeersknooppunt en toegang biedt tot Ampsen.

De Nettelhorsterbrug en de Ampsense Knoop maken straks deel uit van de nieuwe provinciale weg N346 Schakel Achterhoek A1. Deze nieuwe weg is een belangrijke schakel tussen de Achterhoek, de A1 en de Stedendriehoek (Deventer-Zutphen-Apeldoorn).

© Foto: Provincie Gelderland