© Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel breidt de rioolwaterzuivering in Winterswijk uit. Dankzij een nieuwe techniek kunnen we het afvalwater nog schoner maken. Deze techniek verwijdert ook medicijnresten, ammonium en fosfaat. Het schoongemaakte water gaat naar de Groenlose Slinge. Hierdoor valt de beek in de zomer niet droog én wordt het water in de beek schoner, dit is weer goed voor de planten en dieren die er leven.

Deze week zijn nieuwe tanks geplaatst. De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2025 klaar. Voor de ontwikkeling van de waterzuivering werkt het waterschap samen met Aan de Stegge, Pannenkoek GWW, Nijhuis Saur Industries, Moekotte en Witteveen en Bos. Zij werken samen in de Combinatie Lokaal Circulair Water.

De nieuwe techniek is een combinatie van ozon en belucht actief-koolfiltratie. Deze extra ‘stap’ vindt plaats aan het einde van het bestaande zuiveringsproces. Dit gebeurt door het water eerst met ozon te behandelen. Daarna wordt het water in acht grote tanks met actief-kool gefilterd. Hierdoor worden medicijnresten, ammonium en fosfor beter verwijderd. Zo wordt het gezuiverde water nog veel schoner en dus ook de beken en rivieren waar dit gezuiverde water heen gaat.

De concentratie medicijnresten in het water van de beken rond Winterswijk is hoger dan op andere plekken. Ook de effecten op het waterleven zijn groter. Dit bleek uit onderzoek van het waterschap. Het waterschap past daarom niet alleen de zuivering in Winterswijk aan, maar onderneemt ook actie met andere organisaties. Zo geeft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) vanaf 3 juni 2024 plaszakken uit. Patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof ondergaan, krijgen vier plaszakken aangeboden. Door de plas op te vangen komt er geen contrastvloeistof in het rioolwater terecht.