Een dronken man heeft vrijdag de organist van de Lambertikerk in Zelhem een uur lang gegijzeld en geslagen. De organist kon ontsnappen toen hij toestemming kreeg naar het toilet te gaan. De toegesnelde politie overmeesterde de dader. De voorzitter van de kerkenraad is geschokt en zegt dat hij zoiets nog nooit heeft meegemaakt.

De organist, één van de drie vaste organisten van de Lambertikerk, oefende vrijdagmiddag voor de kerkdienst van zondagochtend. Op het plein voor de kerk zat op dat moment een man die al enige tijd alcohol dronk en voor overlast zorgde. Hij reageerde boos op mensen die hem aanspraken op zijn gedrag. Wat zich daarna afspeelt, vindt voorzitter van de kerkenraad Ernst van Drumpt een dag later nog steeds schokkend. Als blijkt dat de deur naar boven, waar het orgel staat, op slot zit weet de man zich klaarblijkelijk via de kerkbanken en een pilaar een weg naar boven te verschaffen. Daar was de organist aan het spelen. Hij gijzelt de 71-jarige man een uur lang en mishandelt hem.

Na ongeveer een uur wist de organist alarm te slaan, vertelt de voorzitter van de kerkenraad aan Omroep Gelderland. “Hij zei dat hij hoge nood had en naar de wc moest. Toen is hij de trap afgegaan, heeft hij de deur naar boven ontgrendeld en toen hij door de deur was, die meteen weer op slot gedaan. Daarna heeft hij de politie gebeld en die is gekomen. Daarna is de man gearresteerd.”

© Foto: Radio Ideaal / Jeffrey van Londen

Meer foto’s in ons fotoboek