De 36-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek, die vrijdag de organist van de Lambertikerk in Zelhem zwaar mishandelde, blijft langer vastzitten. Zo heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. De man wordt verdacht van poging tot doodslag op de organist.

De 72-jarige organist van de kerk was vrijdag aan het einde van de middag aan het repeteren voor de dienst van zondag. Buiten zat op dat moment een 36-jarige man alcohol te drinken. Hij zorgde daarbij voor overlast en werd daarop aangesproken door anderen. Op enig moment vluchtte de man naar binnen. Daar verschafte hij zich een weg naar het balkon, waar de organist zat. Hij hield de man een uur gegijzeld en sloeg en schopte hem.

Ernst van Rumpt, voorzitter van de kerkenraad in de Lambertikerk, zei dat de organist fors was toegetakeld en breuken in zijn gezicht aan de aanval had overgehouden.”Dat zoiets in dit dorp gebeurt, het is zo bizar”, sprak Van Rumpt, zo brengt Omroep Gelderland. “Vrijdag rond 12.00 uur zaten we nog met elkaar in de kerk om te bidden voor de mensen in Oekraïne, en een paar uur later wordt onze organist zwaar mishandeld. Het is niet te geloven. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.”

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachte, een 36-jarige man uit Oude IJsselstreek, van poging tot doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Van een gijzeling zou zijn geen sprake zijn geweest, omdat het slachtoffer volgens de officiële letter van de wet niet gedwongen is iets te doen of juist niet te doen. Mogelijk komt er nog wel een verdenking van vernieling bij.

De organist werd vrijdag per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn belager, een 36-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek, is aangehouden. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer breuken in zijn kaak en neus heeft. “Gelukkig is hij zaterdagmiddag thuisgekomen, bij Willemien en familieleden”, aldus Van Drumpt.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal / Jeffrey van Londen