Het aantal leegstaande schuren en boerderijen neemt toe. Vaak gaat het om een woonhuis wat leeg komt te staan, stallen of schuren, maar soms staan ook hele boerenerven leeg. De provincie Gelderland brengt op dit moment in kaart om hoeveel agrarische gebouwen het gaat. In Winterswijk startte deze maand een project om het opnieuw inrichten van boerenerven te stimuleren.

“Veel boeren worstelen op dit moment met hun toekomst”, zegt projectleider Wim Korsten tegen Omroep Gelderland. “De één wil het agrarische bedrijf verkopen en besluit om uit het buitengebied te vertrekken, een ander wil er graag blijven wonen en kijkt welke mogelijkheden er nog zijn voor het boerenerf. Met dit project willen we erfeigenaren, maar ook toekomstige kopers van een boerderij met elkaar in contact brengen.”

Aan de rand van het Korenburgerveen in de buurtschap Corle staat al tweeënhalf jaar een boerderij leeg. De provincie is eigenaar van de locatie, maar die is nog niet begonnen met de sloop of het herinrichten van de boerderij. “Dat is zo zonde”, zegt Nancy Heijink van Corle’s Belang. “Je hebt hier zoveel ruimte en de gebouwen die er staan zouden prima hergebruikt kunnen worden.”

De belangengroep wacht al een tijd op meer informatie over de toekomstplannen van de boerderij. 

© Foto: Omroep Gelderland