Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn: Adembenemend van Lucel ten Have-Krabben; De beesten van Gijs Wilbrink; Phoenix, de memoires van Abel Sikkink van Bert Wagendorp; Zwientie in den Achterhook van Rienke Beernink en Zutphen 1572, de geschiedenis van een bloedbad van Johan Visser.

Bijna 90 in 2022 uitgebrachte boeken die uit de streek komen, erover gaan of geschreven zijn in de Achterhoekse of Liemerse streektaal, werden door de vakjury beoordeeld. Daarbij is sterk gelet op streekbinding: komt het wezenlijke van Achterhoek en de Liemers aan de orde? Ook originaliteit, voegt het boek iets toe aan de bestaande streekboekencollectie, en vormgeving zijn meegewogen in de beoordeling. De jury is onder de indruk van het niveau van de ingezonden boeken: het merendeel bleek zeer leesbaar geschreven en mooi vormgegeven.

De winnaar van de Beste Boek-verkiezing wordt bekend gemaakt op ’t Waeketreffen op 5 maart in de Koppelkerk in Bredevoort. Dit is tevens de aftrap van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book. Ook wordt de nieuwe Flonkergood gepresenteerd, een bundel verhalen en gedichten in streektaal. Dit boekje krijg je in de Waeke cadeau bij aankoop van een streek(taal)boek.

© Foto: ECAL