De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester van de Haar is benoemd tot directeur-bestuurder. Met ingang van 1 april zal zij voormalig directeur-bestuurder Sarah Heijse opvolgen. Met Ester van de Haar haalt Cultuur Oost een ervaren bestuurder met ruime kennis van het culturele veld in huis. Van de Haar (1967, Doetinchem) werkte van 2008 tot 2020 als directeur-bestuurder van kunstencentrum Gruitpoort. In deze periode realiseerde ze een omzetverdubbeling en een enorme groei van het aantal deelnemers/bezoekers.

Al in 2012 zocht ze de verbinding met het sociaal domein door ook een jongerencentrum in de Gruitpoort te starten. Ook ontwierp en implementeerde ze een regionale samenwerkingsstructuur met een Achterhoekbrede Cultuurcoalitie van culturele partners voor de 9 gemeenten in het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Van daaruit legde ze ook de basis voor het Platform Cultuureducatie Achterhoek waarin alle cultuureducatieaanbieders samenwerken voor alle schoolbesturen in de Achterhoek. In 2020 fuseerde kunstencentrum Gruitpoort met schouwburg Amphion en Muziekschool Oost-Gelderland. Van de Haar speelde een belangrijke rol bij deze fusie. Het fusiebedrijf ging verder onder de naam Amphion Cultuurbedrijf waar Van de Haar samen met Charles Droste directeur-bestuurder werd.

De richting uit het meerjarenbeleidsplan van Cultuur Oost zal Van de Haar voortzetten. De belangrijkste inhoudelijke thema’s zijn voor de komende vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit, Diversiteit en Inclusie, Jongerencultuur en Amateurkunst. Tot eind maart blijft Marieke van Baars directeur-bestuurder ad interim.

© Foto: Paul Dekker