Na meer dan tien jaar leegstand ligt er een concreet en realistisch plan voor het stationsgebouw in Vorden. Chocolaterie Magdalena wil het enige station in Bronckhorst overnemen, opknappen en inzetten als ‘chocoladepoort’ van de gemeente.

“We willen er een lust voor het oog van maken”, zegt Michael Bink, samen met Magdalena Haverkamp eigenaar van de chocolaterie. “De entree is nu niet mooi, je kijkt tegen een verwaarloosd pand aan.” Ondanks de staat, zijn Haverkamp en Bink verliefd geworden op het monumentale pand. “In de eerste plaats vanwege het historische en nostalgische karakter van het gebouw”, aldus Bink, die het hele stationsgebouw wil inzetten, deels als woonruimte. “Het heeft een Anton Pieck-achtige stijl. Dat past prima bij onze business, dat is chocolade. Het straalt historie en ambacht uit, dat claimen wij ook te doen.”

Om de droom werkelijkheid te laten worden is hulp van de gemeente nodig. Het college van Bronckhorst wil het gebouw voor een ‘marktconforme prijs’ van 359.000 euro aankopen en voor minimaal 159.000 euro doorverkopen. In deze kosten wordt een eenmalige subsidie verwerkt voor de restauratie van het stationsgebouw. “En dan is aan ons de eer om het gebouw in volle ere te herstellen”, zegt Bink, die niet ingaat op het kostenplaatje. “We zullen er wel een aantal subsidies op provinciaal niveau voor inzetten.”

Van Vierakker naar Vorden
Een verhuizing naar Vorden betekent dat Chocolaterie Magdalena de huidige locatie in Vierakker verlaat. De chocoladewinkel in Bronkhorst blijft wel bestaan. “Ik verwacht dat we daar nog tot in de lengte van dagen blijven”, geeft Bink aan, die de nostalgische sfeer in het stadje goed vind passen bij zijn onderneming. “Maar we moeten nog een pas op de plaats maken voor Vorden, we zijn nog in afwachting van de gemeenteraadsvergadering.”

‘Geen VVV’
Het plan heeft de naam ‘De Chocoladepoort van Bronckhorst’ gekregen. Bink wil met de chocolaterie dienen als entree van Vorden. “We zullen geen VVV worden, maar we willen mensen wel informeren over wat er te doen is.” Bink leeft met zijn partner in spanning toe naar de vergadering van donderdag 25 november, als er definitief groen licht kan komen voor de plannen: “Wij zijn verheugd en positief, maar dat zijn we altijd geweest.”

Foto: Gemeente Bronckhorst