De stembussen in de Achterhoek zijn woensdag vroeg opengegaan voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap Rijn en IJssel. In het Berkellandse Noordijk bracht burgemeester Joost van Oostrum al vroeg in de ochtend zijn stem uit in dorpshuis ’t Haarhoes.

“Ik woon hier op tweehonderd meter vandaan en het is mijn eigen stembureau”, aldus Van Oostrum. “Ik heb er al een aantal bezocht en het begint her en der al goed te lopen, dus ik hoop dat we een goede opkomst hebben.” Om 10.00 uur had negen procent van de stemgerechtigden in Berkelland hun stem laten horen. “De opkomst zijn over het algemeen niet zo hoog, maar ik denk gezien het belang dit jaar, dat er toch een hogere opkomst zou zijn dan vier jaar geleden”, schetst de burgemeester. Destijds kwam er 61% van de kiesgerechtigden stemmen in de gemeente, de VVD werd toen de grootste.

Uit peilingen blijkt dat de BBB deze verkiezingen hoge ogen kan gaan gooien in de Achterhoek. In Noordijk koos Annemieke Wesseldijk ook voor de partij van landelijke kopstuk Caroline van der Plas: “Ik heb er niet veel verstand van maar ik denk wel dat we op dit moment een tegengeluid moeten laten horen, er moet toch wat gebeuren. Ik denk wel dat je met je stem een bepaalde invloed kan uitoefenen. Je hebt allemaal je eigen manier van denken over de politiek en je maakt er deel van uit.”

De stembussen in de Achterhoek zijn tot 21.00 uur open. Burgemeester Van Oostrum benadrukt het belang van het stemmen voor het waterschap: “Als je goed terugdenkt weet je dat we van de afgelopen vijf zomers er vier kurkdroog waren, dat geeft aan dat we met elkaar op een goede manier moeten omgaan met ons water, daar is de Waterschap bij uitstek de partij voor.” Ook het belang van het stemmen voor de Provinciale Staten legt hij uit: “De provincie is echt het middenbestuur die voor groot gedeelte bepaalt hoe onze provincie er uit gaat zien.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal (archief)